Přeskočit na obsah

Manipulace se spisy na FÚ

Prakticky kam na FÚ přijdu, vždy mají nějaké problémy s vedením spisů, jejich obsahů a člověk si může položit otázku – to jsou fakt tak hloupí, nešikovní, líní a neschopní? Zejména když mají průměrný plat vyšší než v průmyslu? A pak vám nezbyde, než se jít soudit o zcela triviální věci, které by i oni sami uznávali, kdyby ovšem nebrali ten vysoký plat za pravý opak.

Přijde Vám normální, že se musíte soudit o tak jednoduchou otázku, jakou je úplný přehled o svých písemnostech ve spise? A přece musí člověk dát žaloby a dojít s ní až k Nejvyššímu správnímu soudu, aby se Finanční správa ČR dozvěděla, že opravdu musí dát účastníku řízení, daňovém subjektu, občanovi přehled o úplném obsahu všech písemností, které o něm shromáždila – sr. 2 Afs 187/2019. A že soud musí v odůvodnění svých rozhodnutí konkrétně a přezkoumatelně označit písemnosti z vyhledávací části spisů, když k nim subjekt neměl přístup – 2 Afs 188/2019.

Ale oni jsou na tom lidi ještě hůře – někteří musejí dojít až k Ústavnímu soudu ČR, aby tam (konečně a po kolika letech!!!) někdo zjistil, že Finanční úřady si vůbec nedělají těžkou hlavu s tím, jaké spisy pošlou k soudu a klidně (za zády subjektu) ten spis doslova tunelují. A, nikoli náhodou, ale zcela úmyslně, pošlou jen to, co se jim hodí a hromadu listin zatají – k tomu sr. IV. ÚS 4141/18.

A nyní řečnická otázka…: „Myslíte si, že se finančáky chytily za nos a nyní již pracují úplně jinak a lépe?“ Myslíte si, že když přijdete nahlížet do spisů, že je nyní už všechno O.K.? Spisy že jsou úplné, v nich je evidence o každé listině a pod.? NAOPAK!!! Pokud se z něčeho poučili, tak jen v tom, aby se na jejich podvody nemohlo tak snadno přijít.

A tak musíte, chtě nechtě, opět k soudu. A položit mu dílčí otázky, jako např. mají-li být evidovány i počty listů u příloh? Zdá se Vám to směšné? No mě taky, ale tato úplně triviální otázka a její jednoduché, a zcela samozřejmé řešení (které každý normální člověk umí zodpovědět i bez soudu) prostě za peníze na výplatu každý věrný úředník zapomene. Nebo otázku, zda-li existoval rok 0 (slovy rok nula). Někdo to ví, někdo si to najde na internetu (např. https://kalendar.beda.cz/existoval-rok-nula) a někdo na to potřebuje rozsudek… Tady je – 25 A 32/2022 – KS v Ostravě. Je poněkud obsáhlý a složitý – soudu se nesmíte ptát „obecně“, nýbrž na konkrétní listiny, což může být někdy složité a někdy i pozdě.

Až to přelouskáte, padne na Vás deprese – člověk, aby obhájil úplně triviální odpočet DPH, musí platit právníky a poradce na to, aby se soudu ptali na úplně primitivní a základní otázky. Jinak si FÚ udělá se spisem naprosto cokoli a vy prostě v lepším případě platíte a platíte, v horším tratíte čas v trestním řízení. Je to na zastřelení, je to deprese a je to, bohužel, realita. A soudy a soudci často žijí v naivní představě, že tohle si přece úředník nemůže nikdy dovolit. Běžně. Každý den. A nikoli proto, že je hloupý a líný. Tohle všechno se dělá zcela plánovitě. Úmyslně. Pořád.

Ale.. nepropadejte panice a depresi, on se občas někdo najde, kdo se nevzdává. A koho to i baví 😀